Expo met Cas Holmes (UK)

Hartelijk welkom op deze tentoonstelling van de Engelse textielkunstenares Cas Holmes!

Zij gaf de tentoonstelling de titel “Places, Spaces and Traces”. Wij voegden daar de ondertitel “mensen in beweging” aan toe.

Cas Holmes is erg geïnteresseerd in de gelijkenissen die wij als mensen hebben, de behoefte die we allemaal voelen aan een eigen plek, de band met onze familie en het genieten van onze eigen vertrouwde voeding. Met migratie, veranderingen in ons werkende leven en toenemende mogelijkheden om te reizen, is onze zekerheid over wie we zijn en waar we in passen onzeker geworden. Dit intrigeerde Cas en daarmee is ze aan de slag gegaan.

In de tentoonstelling werden ook tientallen textielwerkstukjes verwerkt van de mensen die aan de slag gingen in de coronaperiode na onze oproep met als thema ‘wat mis jij?’.

Verschillende organisaties en verenigingen hebben hun leden of bewoners aangezet om ook individuele of groepswerken te maken voor deze tentoonstelling. Op Linkeroever gaat het om Hof ter Schelde, het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen, bHobien, Crossroads, cultuurstation Tracé uit Ekeren en Stitched Stories & Wellbeing uit Schotland.

Cas Holmes woont en werkt in Kent (UK). Ze studeerde af in Fine Arts aan de University College of Creative Arts, gevolgd door een onderzoek naar het maken van papier en textiel in Japan. Ze staat bekend om haar gebruik van ‘het gevondene’ en is de auteur van vijf boeken voor Batsford, waaronder haar meest recente ‘Embroidering the Everyday’ (2021) en ‘Textile Landscape:Painting with Cloth in Mixed Media’ (2018). Haar werk biedt een eclectische kijk op hoe verschillende plaatsen, alledaagse onderwerpen en het landschap waarin we leven, textielwerk kunnen beïnvloeden.

Geïnteresseerd in de connecties tussen land, plaats en omgeving, zijn de verhalen en beelden die te vinden zijn in verzamelde materialen en observaties een constante bron van inspiratie in haar projecten en samenwerkingen. Ze reist, geeft les en exposeert internationaal voor verschillende organisaties en liefdadigheidsinstellingen.

Sinds 2005 geeft ze cursussen voor de Edward James Foundation aan het West Dean College, waar ze ook huiskunstenaar was. Haar veelgelaagde, sfeervolle stukken worden internationaal verzameld en zijn te vinden in het Museum of Art and Design New York, de Embroiderer’s Guild UK en het Garden Museum, Londen.

De vzw ANNA3