Quilters op bezoek uit Duitsland

Op 6 oktober 2016 mocht de provinciale werking van Antwerpen een groep van 31 Duitse quilters ontvangen in Het stadsmagazijn in Antwerpen. Andrea Volmer, de Duitse organisator van het bezoek, had aan Anne Lenaerts, verantwoordelijke voor de internationale contacten van de BQV, gevraagd of het mogelijk was om een Meet and Greet te organiseren met Belgische quilters voor een Show & Tell. Tijdens hun vierdaagse reis in België zou de groep in Antwerpen overnachten en daardoor kregen de verantwoordelijken van de provincie Antwerpen de gelegenheid om deze ontmoeting te organiseren.

Verscheidene lesgeefsters uit de provincie werden hierover aangesproken. Annie Mertens van de Krinkels, Ria Mille van de Ooiekooi, Monica Verrijcke, Therese Keppens en Duffy Indeherberg reageerden positief en wilden met veel plezier meewerken. Voor de gelegenheid huurden we een zaaltje in Het stadsmagazijn. Een prachtige en gezellige locatie voor zulk een evenement.

De groepsverantwoordelijken en enkele leden waren ruim op tijd aanwezig en zo werd het nog een gezellig onderonsje vooraleer de éénendertig Duitse bezoekers met een half uur vertraging arriveerden. Na het verwelkomingswoord door Duffy, in het Duits natuurlijk, werd de eer gegeven aan de Duitse dames om hun quilts te tonen. Merendeels waren het kleine werken die gemakkelijk in een koffer pasten, maar enkele dames hadden het aangedurfd een grotere quilt in hun bagage te steken. Mooie exemplaren passeerden de revue.

Daarna was het tijd voor koffie en Belgische taarten. Andrea Volmer had voor deze ontmoeting speciaal een Kuchen meegebracht uit hun streek. Het werd een gezellig uurtje verzusteren en koffiekletsen in het Duits en het Engels.

Dan was het onze beurt om onze werken te tonen. Wij waren slechts met zeventien dames, maar we hadden zakken vol met quilts meegebracht. Elke groepsverantwoordelijke toonde quilts van cursisten en van zichzelf. Regelmatig steeg er bij de Duitse dames een oh en ah op en er werden volop foto’s genomen. Ria Mille gaf nog een korte uitleg over de techniek die ze leerde bij Susan Carlson. Het was zeer leerrijk en iedereen was enthousiast.

Bij het afscheid werden we door onze gasten allemaal verwend met zelfgemaakte geschenkjes, het ene al mooier dan het andere, maar zeker met heel veel liefde voor ons gemaakt. In ruil kregen de Duitse dames een etuitje van de BQV. We moesten ook beloven dat we zeker ook naar Swaigren in de buurt van Heidelberg zouden komen, waar zij ons dan op hun beurt zouden verwelkomen. Dat staat bij deze genoteerd! Misschien bij de volgende Europese Quilt Triënnale in Heidelberg?

Het werd een onvergetelijke namiddag. Bij het afscheid leek het alsof we afscheid namen van lieve quiltvriendinnen. Wir sagen nicht adieu aber auf wiedersehen. We zeggen niet vaarwel maar tot weerziens.

Duffy Indeherberg